Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brambory na loupačku po Bicansku

Zajímá Vás, jak vaří profesionálové? Správný postup vaření brambor na loupačku si představíme právě dnes!

Dnes si povíme něco o jídle králů. Pokud máte právě hlad, jste líní nebo neschopní kuchaři, mám pro Vás jednu specialitku. Ano, tušíte správně. Dneska si povíme, jak se správně dělají brambory na loupačku po Bicansku. Že jste o nich ještě neslyšeli? Nedivím se, právě jsem je vymyslel.

Nejprve si povíme něco o ingrediencích, jejich typu a množství pro jednu porci. Základem brambor na loupačku jsou brambory samotné. Brambory vybíráme ideálně střední až menší velikosti, pokud možno neshnilé. Bude nám bohatě stačit 1 kg varného typu A. Dále potřebujeme máslo. Rozhodně nekupujeme Floru, ani Creme Bonjour. Nemohu doporučit ani Zlatou Hanou. Pro skromné jedince bohatě postačí máslo značky Máslo, pro fajnšmekry při penězích doporučuji Jihočeské máslo od Madety. Sice by stačilo pouze 125g, přesto je lepší koupit ho v 250g celku, neboť jsem se zatím u pokladních nesetkal s kladnou odezvou při pokusu o koupení pouze půlky balení. Nedílnou součástí tohoto báječného pokrmu je sůl. Doporučuji jednu plnou kuchyňskou lžíci na celou porci. Sůl seženeme prakticky kdekoliv za rozumnou cenu, rozhodně se nevyplatí dlouhodobě seškrabávat sůl z vlastního těla po fyzicky náročných aktivitách. Nejen, že je to časově velice náročné, ale i s ohledem na trochu estetiky to není v zásadě to pravé. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na 1l mléka.

Příprava a samotné vaření se ve většině případů obejde bez vážnějších komplikací. Byla by to ale houby kuchařka, kdybych samotný postup ani zčásti nenaznačil. Proto si povíme vše důležité. Připravíme si hrnec takové velikosti, aby se tam brambory vešly. Já osobně volím tzv. „jednopodlažní“ vaření, kdy jsou všechny brambory v hrnci v kontaktu s jeho dnem. Nejprve dáme vařit asi 1,5l vody v rychlovarné konvici. To nám zabere cca 2-3 minuty, které mi mezitím využijeme k očištění brambor od větších nečistot, ale hlavně oček a klíčků, ve kterých se nachází toxická jedovatá látka zvaná solanin. Naštěstí zdaleka ne všechny brambory jsou tímto svinstvem ochucené. Očištěné brambory dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, kterou jsme mezitím ohřáli v rychlovarné konvici a prakticky současně zapneme vařič. Pokud máte plynový, potřebujete něco k zažehnutí ohně. Modernější sporáky už nabízí vlastní implementovanou jiskru, u starších typů se ovšem neobejdeme bez zápalek či zapalovače. Jejich nepřítomnost dokáže zkazit i jinak dobře vypadající den, netýká se kuřáků. U elektrických sporáků zapneme potřebný vařič nejprve na maximum. Jakmile se brambory začnou vařit, ztlumíme vařič tak, aby voda zbytečně necákala ven z hrnce a nezpůsobovala nepříjemné praskání při rychlém odpařování se nad rozpáleným okolím hrnce. Brambory vaříme 30 minut. Mezitím si připravíme na stůl velký talíř, vidličku, nůž, hrneček, slánku a čekáme. Mléko a máslo máme samozřejmě zatím stále v lednici. Kdo chce, může chodit průběžně brambory kontrolovat. Píchnutím nože do brambory poznáme, zda máme vaření ukončit, či v něm pokračovat. Kdo to nepozná, nechť prostě vaří 30 minut, zatím se mi nestalo, že bych měl brambory nedovařené či rozvařené. Jakmile uplyne inkriminovaná doba, brambory slijeme, několik kusů si dáme na talíř a zbytek necháme v uzavřeném hrnci, aby zbytečně nechladly. Vyndáme mléko a máslo a společně s talířem, na kterém máme 2-3 brambory, jdeme ke stolu. Brambory v zásadě loupáme nožem, zpočátku jsou ovšem poměrně horké, takže doporučuji s maximální opatrností. Slupky odkládáme na okraj talíře, neboť se nám tam spolu s nimi musí vejít minimálně jedna celá nakrájená brambora na menší kousky, plátek ukrojeného másla a několik špetek soli. Mléko po otevření lijeme do připraveného hrnečku. Myslím, že jste se právě naučili dělat špičkové a luxusní brambory na loupačku, dobrou chuť!

Autor: Dominik Bican | čtvrtek 7.7.2016 20:26 | karma článku: 14,57 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Dominik Bican

Očkovaní a ti druzí...dva nesmiřitelné tábory?!

Rozděluje očkování proti nemoci covid-19 společnost? A pokud ano, kdo na tom má hlavní díl viny? Proč je imunita vyvolaná očkováním brána jako "svatá" a imunita z přirozeného prodělání nemoci je něco "podřadného"? Odpovím Vám!

28.10.2021 v 12:49 | Karma: 26,71 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Dominik Bican

Udělejme za koronavirem tečku!

Apeluji na všechny, kterým není toto téma vzdálené, aby si přečetli celý můj článek níže. Je to věřím nejen můj pohled na současnou situaci, bohužel spousta z nás se bojí říct názor nahlas, jelikož se často stanou terčem hejtrů!

28.5.2021 v 11:16 | Karma: 22,76 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Dominik Bican

Quo vadis česká politiko?!

Na základní škole nás učili, že nejhlubší místo na Zemi je dno Mariánského příkopu nacházejícího se v Tichém oceánu východně od Filipín. Jako vážně??? Naši přední badatelé zkoumající tuzemskou politickou kulturu mají jiný názor....

14.5.2021 v 23:27 | Karma: 13,08 | Přečteno: 327x | Diskuse| Politika

Dominik Bican

Zavedení eutanázie v ČR

Někdo je pro, jiný zase proti. Máme rozdílné názory na stejnou věc, ale přitom shodně chceme všichni jen to nejlepší! Má právo každý z nás rozhodnout o tom, kdy ukončí svůj život plný utrpení nebo jsme prostě odsouzeni k bolesti?

13.5.2021 v 13:26 | Karma: 14,64 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Dominik Bican

Návod, jak (ne)sestavit nově zakoupený nábytek

Koupíte nábytek, přivezete slavnostně domů, s napětím otevíráte jako vánoční dárek, hledáte návod a.......ejhle! Kde asi udělali soudruzi z NDR chybu??

15.5.2020 v 12:26 | Karma: 17,33 | Přečteno: 563x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Do Sněmovny by se v březnu dostalo pět stran. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1110x
Jsem tvrdohlavý beran, mám vlastní názory a podle nich se také řídím.